Çocuklarla Sağlıklı İletişim Nasıl Kurulur?

Çocuklarla Sağlıklı İletişim Nasıl Kurulur?

Çocuklarla Sağlıklı İletişim Nasıl Kurulur?

İletişim, genel anlamda hangi yaşta olursa olsun karşınızdaki insanla iyi anlaşabilmeniz için gerekli olan bir durumdur. İyi kurulamayan iletişimler, genelde kavga ve tartışma ile sona erebilmektedir. Çevrenizde bazı çocukların ağladığına hatta istediği bazı şeyleri bağıra bağıra talep ettiklerini görebilirsiniz. Bu durumun temel nedenlerinden birisi de çocuklarla olan iletişim bozukluğudur.

 

Bu iletişim bozukluğu, kısa bir süre içerisinde çözülmezse ilerleyen boyutlarda daha da sıkıntılı bir sürecin yaşanabileceği bilinmelidir. Şimdi sizlere çocuklarla sağlıklı bir iletişimin nasıl kuracağını anlatmaya çalışalım.

 

1- Çocuklara güzel örnek olmak: Çocuğunuza en güzel örneği kendiniz oluşturabilirsiniz. Çocuklar ilk olarak ebeveynlerini taklit ederek öğrenmeye başlarlar. Bu taklit duygusu aynı zamanda çocukların hızlı bir şekilde öğrenmelerini ve ortama adapte olmalarına yardımcı olacaktır. Taklit ederek iletişim kurma yeteneği bulan çocuklar, ebeveynlerini örnek alacağından dolayı anne babasının birbirlerine karşı olan iletişimleri noktasında da taklit yeteneğini kullanacaktır. Bunun için çocuğunuzun yanında tartışmamaya birbirimize bağırarak konuşmamaya özen göstermelisiniz.

 

2- Anlaya bildikleri dilde iletişim kurulmalı: Çocuğunuz ile kurduğunuz iletişim yöntemi, büyük bireylerle kurulan yöntemlerden farklı olmalıdır. Çocukların yaşına göre iletişim kurma şeklinizi de belirleyebilirsiniz. Özellikle çocuğunuzun yaşından küçükmüş gibi iletişim kurmanız nasıl yanlış bir hareket olacaksa ona büyük bir birey gibi davranmanız da hatalı olacaktır. Bunun için çocuğunuzun yaşına uygun bir iletişim tarzı geliştirmeli ve onunla anlayacağı dilde konuşmayı denemelisiniz.

 

3- İnatlaşmadan kaçının: Çocuklarla inatlaşmak, hiçbir zaman doğru iletişiminin ortaya çıkmasına yardımcı olmaz. Çocuklarla konuşurken, onlara durumu izah etmeli ve neyine için yapacağı ile ilgili olarak bilgi vermelisiniz. Bu kapsamda çocukların istediği her şeyi elde etmeleri onların şımarmalarına neden olurken her şeye “hayır” demeniz de çocuğun inatlaşması neden olacaktır. Bunu tamamen dozunda yapmalı ve “hayır” dediğiniz durumlar için iletişimi kopararak kestirip atmak yerine hangi sebepten dolayı “hayır” dediğinizi çocuğunuza açıklamalısınız. Bu durumda çocuk hangi nedenden dolayı “hayır” dediğinizi öğrendiği için o konuyla ilgili inadı da bırakacaktır.

 

4- Onlara karşı saygılı olun: Çocuklarınızdan size karşı saygılı olmalarını bekliyorsanız sizlerin de buna karşı mutlak manada saygılı olmanız gerekecektir. Özellikle sizinle konuştukları sırada onlarla göz kontağını kaçırmamalı ve lafları bitene kadar onları dinlemelisiniz. Hatta konuşurken onu dinlediğinizi anlayabilmesi için çeşitli metotlar geliştirmeniz oldukça önemlidir. Eğer çocuğunuzun lafını keserek ya da görüşüne hiçbir şekilde önem vermeden kestirip atarsanız onun da size karşı tavrı bu şekilde olacaktır.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Etiketler: Çocuklarla iletişim, çocuk iletişimi
Ocak 21, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR