Çocuklarda TV Alışkanlıklarına Bir Bakış

Çocuklarda TV Alışkanlıklarına Bir Bakış

Çocuklarda TV Alışkanlıklarına Bir Bakış

Eski zamanlarda evin salonunda en önemli köşeye yerleştirilmiş TV, tüm görkemiyle halının üzerinde oyun oynayan çocukları pek bi etkilerdi. Belli başlı kanallar olur, çoğunlukla herkes aynı yapımları izlerdi. Peki  teknoloji gelişti de gelişti derken artık  küçük çocuğunuzun evin odaları arasında koşarken elideki tabletiyle sayısız kanal izleyebildiği, izleyeceklerinin bir sınırı yokmuş gibi gözüken ve fakat izledikleri içeriklerin kontrolünün yapılmasının son derece önemli olduğu  bir dönemdeyiz.

 

Ailelerin Büyük Sorumluluğu

Teknoloji ile birlikte her ne kadar sınırsız bilgiye erişim kulağa büyülü gibi gelse de çocuğunuza A deseniz ben bilgiyi alırım ve işlerim dediği dönemlerde neyi nasıl izlediği ve öğrendiği kuşkusuz çok önemli.  Dünyayı çevresinde gördükleriyle anlayan ve yorumlayan çocuğunuz için bilinçli ebeveynler olma noktasında ise elbette ailelerin üzerine büyük görevler düşüyor.

 

Akıllı TV Artık Hayatımızın İçinde

Buraya kadar TV ‘nin hiç mi iyi bir yanı olamaz yahu? soru işarati kafanıza takıldıysa elbette var. Özellikle geleneksel medyanın örneğin TV’nin günümüzde geri planda kalarak tüm içerikleri youtube gibi platformdan oluşturulması, akılların TV’lerin yaygınlaşması, çocuğunuz için sayısız eğitimine katkı sağlayacağı program, yarışma, oyun, çizgi film hatta belgesel demek anlamınına da geliyor.

 

Her Şeyin Fazlası Zarar

Hayatın her alanına uygulayabileceğimiz ‘’Her şeyin fazlası zarar’’ mottosu ile çocuğunuzun Tv izlemesini sınırlandırabilir ve izlenecek içerikleri kontrol edebilirsiniz. Sizin de onunla birlikte ilgiyle takip edeceğiniz yapımlar çocuğunuzun da ilgisini çekecektir.

 

Ah O Tabletler

Küçük yaşarda sadece zaman geçirsin diye çocuklara verilen teknolojik araçlar yapılan araştırmalarla bize bazı gerçekleri gösterdi. Özellikle yoğun teknoloji kullanımı olan bir evde aile içinde iletişimin azaldığı ve bu yüzden de öğrenmeye en açık dönemlerinde çocukların dil gelişimde olumsuz etkiler ortaya çıktığı görüldü. Bir konuşma sırasında yan masanızdaki ses, arkadaki bir gürültü ne kadar dikkatinizi çekip kendinizi düşüncelerinize yoğunlaştırmanıza engelse  aynı şeyi küçük bir çocuğun sürekli TV sesine maruz kaldığı bir ortamda da yaşayabileceğini düşünebiliriz.

 

Çocuğunuza Özel Bir Dünya

Şu an nerdeyse bütün içerik platformalarını kendimize göre kişiselleştirebiliyoruz. İzlemeyi sevdiğiniz yayınlar, türler her şey bir yerde sizin seçimlerinizle ilerleyebiliyor. Özellikle küçük çocuğunuzun izlediği içerikleri yaş aralığı, şiddet, güvenlik  gibi konulara dikkat ederek düzenleyebilirsiniz. Yani burada siz şiddetin doruklara ulaştığı bir yapımı izlerken çocuğunuzun ekrana kitlenip sessizce oturduğu bir evrenden değil, ona uygun seçtiğiniz bir yapımı birlikte izlerken yanında olduğunuz ve ona sorular sorarak, yorumlar yaparak ona eşlik ettiğiniz bir evrenden bahsediyoruz…

 

Peki Neler İzleyeceğiz?

Çocuğunuzla birlikte izleyebileceğiniz içerik türleri neler olabilir soruna ise bazı tavsiyelerimiz var. Youtube kids şu an özellikle yabancı kanallar bakımından çok geniş içeriklere sahip. Küçüklüğünde heyecanla fasülye çimlendirme deneyini nerdeyse aramızda yapmayan yoktur. O halde hem sizin hem de çocuğunuzun yaparken eğlenebileceği birbirinden ilginç deneyler hakkında içerikler üreten kanallar var. LAB 360 - Easy Science Experiments kanalı bunlardan yalnızca biri.

 

Mucitliğe Giriş

Bunun yanınında çocukların özellikle el becerileri geliştirecek, ev ve oyun hayatında kendi yaptıkları ki buna biricik gözüyle bakabiliriz eşyaların, maketlerin, oyuncakların nasıl yapıldığına dair içerik üreten kanallar da var. Çocuğunuzun sizin de yardımınızla  mucit bir ruha bürüneceği içerikleri şimdiden araştırmaya başlayabilirsiniz.  Örneğin Kids Activities kanalı hem basit hem de anlaşılır videoları ile sizin için bir alternatif olabilir.

 

Küçük Yaşta Öğrenecektik Demeden Önce…

Yabancı dil  öğrenmek için yetişkinler özellikle geç kaldıklarını düşünürler. Küçük yaşta yabancı dil öğrenmek elbette yetişkin dönemlerde öğrenmekten çok daha etkili. Siz de çocuğunuzun hem eğlenirken hem de yabancı dil öğrenmesi için buna özel içerik üreten çocuk kanallarını takip edebilirsiniz.  Örneğin BbayEnglish, Lingokids, English Singing,  British Council- LearnEnglish Kids gibi kanallara göz atmanızı tavsiye ederiz. Hem dans ederek hem şarkı söyleyerek , hikayeler izleyerek kısacası eğlenerek öğrenmek tam da çocuğunuzun isteyebileceği bir şey değil mi?

 

Dijital Çocukların Dünyası

Youtube kids gibi amazon prime ve netfilix’in de çocuklara özel içerikler hazırlaması çocuğunuz için izleyebileceği çizgi film, belgesel gibi yapımları bulmanızda oldukça  kolaylık sağlıyor.

 

Son Bir Tavsiye…

Son olarak özellikle çocukların dünyayı anlamaya çalıştığı, dünyaya ve doğaya dair birçok bomba gibi  sorularla ailelere açıklama konusunda zor anlar yaşattığı dönemler hep olur. Doğayı ve içinde yaşadığımız dünyayı anlamak ve geniç bir açıdan bakabilmelerine yol göstermek için çocuğunuzla Cosmos ve Planet Eart gibi yetişkinlerin de geri dönüp dönüp izleyebileceği belgeselleri de önermeden elbette geçemeyiz.

Etiketler: çocuklarda tv alışkanlığı, çocuk kanalları, çocuk içerik platformları, çoçuklar için kanallar
Ocak 28, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR