Çocuğumuz Korktuğunda Neler Yapmalıyız?

Çocuğumuz Korktuğunda Neler Yapmalıyız?

Çocuğumuz Korktuğunda Neler Yapmalıyız?

 

Çocuklar belirli yaş evrelerinde çeşitli durumlarda korku yaşayabilmektedirler. Bu durum bazı farklı objelerden kaynaklanan korku olmakla birlikte yalnız kalma ya da karanlık gibi korkularında ortaya çıkmasına neden olabilecektir. Özellikle bebeklik döneminden itibaren başlayan bu korkular, yetişkinlik sürecinde devam etmekle birlikte çocuklar üzerinde oldukça etkili olabilmektedir.

 

Bundan dolayı çocuklarınız korktuğunda onlara nasıl davrandığınız oldukça önemli olacaktır. Özellikle çocuklarınızın korktuğu durumlarda onlara davranış şekliniz, kişilikleri üzerinde oldukça etkili olmakla birlikte gelecek dönemdeki karakterini de belirleyecektir. Uzmanlar tarafından yapılan araştırmalar neticesinde çocukların korktuğu zamanlarda ihtiyacı olan en temel şey tanıdık bir yüz olacaktır. Bununla birlikte ebeveynlerin çocuklarının korktuğu andan itibaren onun yanına gelmeli ve fiziksel temas kurarak onlara bu sıcaklığı hissettirmelilerdir.

 

Bu temas, onların güvende oldukları hissini yaşamalarına ve sakinleşmelerine yardımcı olacaktır. Bununla birlikte çocuklar bazı durumlarda saçma şeylerden de korka bilmektedirler. Mesela aynada kendilerini görmeleri ya da yastığın farklı bir şekilde durmasından korkarak ağlamaya başlayabilmektedirler. Bu gibi durumlarda da çocuklara sakince yaklaşılmalı ve onlarla kesinlikle dalga geçilme verilir.

 

Çocukların korktuğu şeyler ne kadar saçma olursa olsun kesinlikle onlarla dalga geçmemelisiniz. Bunun yerine onları sakinleştirerek durumu izah etmeli ve korkularının üzerine gitmemelisiniz. Çocuklarla bu esnada dalga geçilmesi onların hem korkularının artmasına hem de kişiliklerinin gelişmesinde olumsuz etki yapacağından dolayı oldukça negatif bir etkinin ortaya çıkması kaçınılmaz olacaktır.

 

Korkan çocuk hangi yaş aralığında olursa olsun onunla fiziksel temas kurmaktan ve konuşmaktan çekinmemelisiniz. Özellikle konuşarak onları rahatlatmalı ve korkacak herhangi bir şey olmadığını basit kelimelerle ona izah etmeniz gerekmektedir. Bu sayede çocuklar hem korkularını yenecek hem de özgüvenleri artacaktır. Eğer bu şekilde davranmazsanız çocuğuz korkmaya devam ederken aynı zamanda özgüven olarak kendini yeterince geliştiremeyecektir.

 

Korkunun her yaşta olabileceğini ve bunun normal olduğunu kabul ederek çocuğunuza yaklaşmanız durumunda, onun da size karşı daha olumlu bir şekilde yaklaştığını fark edebileceksiniz. Öyle ki bu sayede aranızda ki iletişimin de daha kaliteli bir hale gelmesine yardımcı olmuş olursunuz.

 

Etiketler: Çocuk korkusu, fobi, çocuklar
Ocak 19, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR