Sömestr Tatili Sonrası Çocuklarda Uyku Problemleri

Sömestr Tatili Sonrası Çocuklarda Uyku Problemleri

Sömestr Tatili Sonrası Çocuklarda Uyku Problemleri

Sömestr tatili bitmiş durumda ve öğrenciler bu hafta itibariyle okula hızlı bir dönüş yapıyorlar. Tatil sonrası sendromu olarak adlandıracağımız bu tatsız süreçte en çok da uyku düzeni aniden değişen çocukların okula adapte olma sürecinde yaşadıkları problemler dikkat çekiyor. Aileler de öğrenciler de ilk hafta yaşanan bu durumla nasıl başa çıkabilir, okula dönüşte çocuklar için uyku düzeni nasıl sağlanabilir gelin bunu konuşalım.

 

Düzenli Hayata Dönüş

Her şeyin rutine bağlanmış bir şekilde ilerlediği okul dönemlerinde çocukların tatil ile birlikte sadece geç uyuyup geç uyandıkları bir döngüye girmeleri elbette bazı problemler yaratıyor. Okulların açılmasıyla birlikte tatil düzenlerinden kopamayan birçok çocuk sabahları uyanmakta ve okula gitmekte isteksizlik yaşıyor.

 

Ailelerin Üzerine Düşen Sorumluluk

Çocuklarıyla birlikte mücadele halinde olan ailelerin yapabilecekleri ilk şey henüz tatil daha bitmeden ve okulların başlamasına yakın bir zaman kalmışken çocuklarını erken uyumaya teşvik etmek.  Her ne kadar çocuklar için tatil hiç bitmeyecek gibi gözükse de ailelerin tatil dönüşü yaşanacakları düşünmeleri son derece önemli. Bir çocuktan erken uyumasını istediğinizde aklı hep geride bıraktıklarında ve hala yapmadıklarında kalır. İşte bunun önüne geçebilmek için çocuğunuzdan yalnızca erken uyumasını istemek yerine en azından onun gönül rahatlığıyla uyuduğunu görene kadar ona uyku saatinde eşlik edebilirsiniz.

 

Uyanık Geçen Bir Gün

Burada düşünülmesi gereken ikinci bir nokta var.Uyumak için erkenden yataklara geçilir  ama ya çocuğunuzun uykusu yoksa?  Evet eğer çocuğunuz günün geç saatlerinde uyanıyor ve tüm enerjisini geceye saklıyorsa böyle bir durumun yaşanması muhtemel. Bunun önüne geçebilmek için tatilin bir gününde çocuğunuzu erken uyandırabilir ve tüm günü aktif bir şekilde geçirmesini sağlayabilirsiniz.

 

Günü uykuya yenik düşürmeden geçiren çocuğunuzun uykusu erken saatlerde gelecek ve böylece gecenin cazibesi yerine uykunun tatlı kollarına sarılmayı seçecektir. Sağlıklı bir uyku için odanın karanlık olması ve herhangi bir ışık ve ses gibi uyarıcıların olmaması gerektiğini de hatırlatalım.

 

Beslenme Olmazsa Olmaz

İyi bir uyku denilince adeta onun tamamlayacısı olan iyi bir beslenme de tatil dönüşünde asla göz ardı edilmemeli. Özellikle tatilde beslenme konusunda oldukça rahat bırakılan çocuklar gazlı, asitli, kafein miktarı yüksek yiyeceklere büyük ölçüde  veda etmeli.

 

Tabletlere Dikkat

Tatilin çocuklar için vazgeçilmezi haline gelen tabletlerin yaydığı mavi ışıklar sanıldığı kadar masum değil. Bu tarz elektronik aletlerden yayılan mavi ışıkların uyanıklık üzerine etkileri mevcut. Yayılan mavi ışığa maruz kalma süresi arttıkça uyanıklık süresi artıyor. Bu yüzden tatilde de elektronik cihazların kullanma sürelerine dikkat etmekte fayda var.

 

Unutmayın

Son olarak uzmanların görüşlerine göre her bireyin ideal uyku saati birbirine göre farklılık gösterse de  sağlıklı bir uyku düzeni için uyku saatlerinin sürekli  değişmemesi ve sabit bir saatin belirlenmesi gerekiyor. İlkokul ve ortaokul çağlarındaki çocuklar için günde 8 saatin altında uyku ise tavsiye edilmiyor.

Etiketler: çocuklarda uyku sorunları, tatilde çocuklarda uyku, çocukların uyku düzeni,
Şubat 11, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR